Italië heeft geen specifieke kruiden die alleen in dat land groeien. De meeste kruiden groeien in het hele Middellandse Zeegebied. Een aantal kruiden wordt echter wel veel in de Italiaanse keuken gebruikt en daardoor worden ze vaak als Italiaanse kruiden bestempeld.

Basilicum

Basilicum komt van oorsprong uit Azië, maar werd al eeuwen geleden naar Italië gebracht. Het komt in Europa nergens in de natuur voor en moet ieder jaar opnieuw gezaaid worden. Er zijn veel verschillende soorten maar Italië gebruikt men met name de sterk smakende genovese en de veel minder sterk smakende variant napoletano.

Dragon

Dragon is vooral bekend uit de klassieke Franse keuken. In de Italiaanse keuken gebruikt met dragon vaak vers gesnipperd in groene salades, soepen en in de omelet. Dragon wordt ook gebruikt om azijn mee te kruiden. Daarnaast is dragon een onmisbaar ingrediënt in klassieke sausen zoals bearnaise en in vinaigrettes en mosterd.

Tip: Kruiden kopen online België

Laurier

Een kruid dat veel wordt gebruikt in soepen en stoofpotten is laurier. Daarnaast brengt het marinades en sauzen op smaak. Het wordt meestal voor gebruik gedroogd om de specifieke smaak en geur te bewaren en de bittere smaak te verminderen.

Majoraan

Dit kruid wordt veel gebruikt in zowel de Italiaanse als de Spaanse keuken. De verse blaadjes kunnen enkele dagen in de groentelade van de koelkast bewaard worden. Qua smaak is majoraan verwant aan tijm. Het kan worden meegekookt met gerechten en vormt een goede combinatie met rozemarijn, tijm en salie.

Oregano

Een van de kruiden die absoluut niet vergeten mag worden in de Italiaanse keuken is oregano. Het wordt meestal gedroogd gebruikt en is zeer aromatisch. Oregano is een goede smaakmaker in tomatensauzen en op pizza’s, maar ook bij gerechten met kip, lams- en varkensvlees en visgerechten.

Rozemarijn

Rozemarijn komt goed tot zijn recht op een eenvoudige pizza of in olie dat met brood wordt gegeten.

Salie

Dit kruid wordt onder andere gebruikt voor een speciale pastasaus: burro e salvia. Hierbij worden salieblaadjes in boter gestoofd wat vervolgens gebruikt wordt om de pasta op smaak te brengen.

Tijm

Voor het bereiden van gerechten met lamsvlees is tijm eigenlijk onmisbaar. Het wordt in de Italiaanse keuken ook veel gebruikt bij vis en door gerechten met bonen.

Tot slot: mix van Italiaanse kruiden

Er zijn vele verschillende soorten kruidenmixen verkrijgbaar, en daarnaast zijn er oneindig veel opties om zelf een kruidenmix te maken met Italiaanse kruiden. Veelgebruikte ingrediënten hiervoor zijn basilicum, majoraan, rozemarijn, tijm en laurier. Het is niet ongebruikelijk om hier het poeder van ui, knoflook en paprika aan toe te voegen als extra smaakmakers.